atentat marseju foto crop

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Атентаторот Владо Черноземски во Марсеј од пиштол во букет го застрела југословенскиот крал Александар

На денешен ден во 1934 година атентаторот Владо Черноземски од пиштол скриен во букет пукаше и го уби во Франција југословенскиот крал Александар Први Караѓорѓевиќ. Во соработка меѓу македонските и хрватските револуционерни организации, Владо Черноземски извршил атентат врз југословенскиот крал Александар, поради неговата хегемонистичка политика на Балканот и кон Македонија. Во атентатот што се случи…

повеќе
car samoil spomenik

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Од срцев удар починал цар Самоил, а во борба со балистичките банди загинал народниот херој Јосиф Ј. Свештарот

На 6 октомври 1014 година во Преспа починал царот Самоил. Во битката кај Беласица на 29 јули 1014 година, што се воделе меѓу војските на Самоил и византискиот цар Василиј Втори, војските на царот Самоил биле целосно поразени, а тој се спасил со бегство. По битката, византискиот цар Василиј Втори наредил да се ослепат околу…

повеќе
385905569 269799576039402 3693612053845458311 n

На 1 октомври 331 година п.н.е. македонскиот цар Александар Велики победи голема персиска војска кај Гаугамела, под команда на кралот Дариј III Кодоманн.

На 1 октомври 331 година п.н.е. македонскиот цар Александар Велики победи голема персиска војска кај Гаугамела, под команда на кралот Дариј III Кодоманн. Единствениот современ извор кој го опишува настанот е Астрономскиот дневник, секојдневно прикажување на небесните феномени, напишан од службениците на Храмскиот комплекс Есагила. Во дневникот се спомнуваат и други настани, на пример, нивото…

повеќе
«la bataille d’issus ou d’arbelles», huile sur bois (haute

1 октомври 331 п.н.е., Александар го победил Дариј кај Гавгамела

Битката кај Гавгамела е најважниот воен судир во походот на Александар Македонски бидејќи му го нанесол конечниот пораз на персискиот крај Дариј III со што почнал падот на Персиската империја. Точната локација до ден денес не е позната, но се претпоставува дека се одвивала на рамнина источно од градот Мосул, во денешен Ирак. Позната е…

повеќе
vlaho archaeological site macedonia pelagonia 2

Најстарата неолитска населба пронајдена во Влахо, Македонија

Археолозите ја открија најстарата населба во Македонија, која датира од раниот неолит. Научен труд за неолитскиот локалитет Влахо кај Живојно во Пелагонискиот регион во Македонија од Центарот за праисториски истражувања е објавен во престижното археолошко списание Антиквити , објавено од Универзитетот во Кембриџ. Изданието Project Gallery на ова списание ги сумира најновите сознанија за оваа неолитска населба, за…

повеќе
atentat1

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Атентатот врз Киро Глигоров кој трае 28 години и се уште нема резултати

Пред 28 години на 3 октомври беше извршен атентат врз тогашниот претседател на Република Македонија Киро Глигоров, кој го преживеа со тешки повреди во главата. Тогашниот министер за внатрешни работи, а сега амбасадор во ОН, Љубомир Фрчкоски, поведе истрага, која се уште е отворена. Повозрасните се присетуваат на тоа време, и истрагата во која од…

повеќе