Каква политика – такви политичари

Политиката некогаш била возвишено занимање. Од политичарите барала највисоки знаења, доблест, совест, чесност и морал. Денес е сѐ поинаку. Кај старите народи и на Запад и на Исток политиката била идеалистички замислена како слуга на доброто, на воспитувањето и јакнење на карактерот на луѓето, а со тоа и на царството или кралството, подоцна на државата. Во својата теориска основа повеќе била педагогија, помалку практика, со намера човекот да биде добар и праведен, да ѝ служи на правдата и да биде од општа полза. Во тоа својство и со тие карактеристики…

Како Путин подметнува хибридна дрога во чаша политика

„Кога во иста реченица слушам за изгубени идеали, правна држава и Катица Јанева, ми доаѓа да се обесам на првиот облак во панталони“ Маја Ковски Ја послушав Маја Ковски. Се обесив на облак во панталони. Сега сум мртов. Вака обесен и умрен, полесно дишам. Оти жив, не се издржува реалноста. Еве ме, шетам мртов низ неа, обидувајќи се да ја игнорирам. Луѓето ме загледуваат чудно. Некои се осмелуваат да ми го попречат патот. Што, зарем ме гледаш? Тоа ги прашувам. Како мислиш, дали те гледам? Стоиш пред мене. Само сакав…

КОЛУМНА НА ЈАНЕВСКИ: Дескоска со новиот закон раскажува – како Боки 13 одработи за Заев и Рускоска!

Дарко ЈАНЕВСКИ Полека се исцртуваат рамките на целата операција со Орце Камчев, рекетот од Боки и улогата на Заев. Ако се сеќавате, по првичниот хаос, самата Рускоска рече дека Камчев пријавил кај Заев, а Заев кај неа. Што е фина тројка. Новите Чарлиеви ангели, наместо Катица, Фатиме и Ленче. И така тргна приказната која од Заев создава борец против корупцијата, а од Рускоска непристрасен, објективен и професионален јавен обвинител, наспроти правосудниот срам со „тероризмот“ за 27 април“. Што имаме како финале? Вчера Министерството за правда го подели Предлог законот за…

РУСЈАКОВ – Ненормална работа

АЛЕКСАНДАР РУСЈАКОВ Не ги можам веќе либераливе. Ама стварно. Не заслужуваат никаква сериозна анализа. Камоли дебата. Затоа ќе си терам по свое. Оти ме изморија сериозно. Досадни се како непријатно чешање што се појавува на грбот, а ти не можеш да го дофатиш местото, па мора да се чешаш од работ на вратата. Како го губат тлото под нозете, така стануваат неподносливи за консумирање. Се фатиле за популизмот како слепи за стап. Еве сега стана и авторитарен популизам. И во секоја нова колумна што ја читам, а напишана од таканаречен…

Латас: Бомба донела, бомба однела

Русите решија да влезат во војна со Заев. Ги ставаат во мирување плановите во Иран, Сирија, Украина, за наследничката на Меркел, Брегзит, спасување на Салвини од Русијагејт, пенетрација во новата европска десница, за Венeцуела… тоа е неважно. Русите донесоа одлука: Македонија ни е најважна и Заев мора да падне! Нивниот Јанко Бачев за премеир, а Мицковски како проевропски останува во опозиција. За таа цел рускиот портал Спутник објавија три, запамтете го бројов – три разговори кои двајца руски пранкери во период од десет месеци ги правеле со македонскиот премиер Заев…

Аме­ри­ка­ни­за­ци­ја­та на Евро­па е по­ло­ша од неј­зи­на­та бал­ка­ни­за­ци­ја (1)

Имам пред­вид де­ка кај нас до­ми­ни­ра „гла­сач­ка­та“ пси­хо­ло­ги­ја кон овие круп­ни кул­ту­ро­ло­шки пра­ша­ња – ед­ни се без­ре­зерв­но „за“, а дру­ги „про­тив“ (Евро­па или Аме­ри­ка), а ни ед­ни­те ни дру­ги­те не зна­ат зо­што се „за“ или „про­тив“. Мо­же­би ток­му слу­ча­јот „Фу­ен­тес“ ќе им по­мог­не да раз­бе­рат зо­што Слав­ни­от ме­кси­кан­ски пи­са­тел Кар­лос Фу­ен­тес, чие име не­кол­ку­па­ти се спом­ну­ва­ше и во нај­тес­ни­от из­бор за до­де­лу­ва­ње на Но­бе­ло­ва­та на­гра­да, во 1993 го­ди­на об­ја­ви еден авто­би­о­граф­ски ро­ман за страс­на­та дво­ме­сеч­на љу­бов со поз­на­та­та аме­ри­кан­ска актер­ка Џин Си­берг. Ро­ма­нот се ви­ка „Ди­ја­на или оса­ме­на бо­жи­ца на…

АГАТАНГЕЛ: За погубното подигрување со народните светињи

Колумна за НОВА МАКЕДОНИЈА МИТРОПОЛИТ ПОВАРДАРСКИ †Агатангел (Станковски) „Направи плочка од чисто злато и на неа изрежи како на печат ‚Светиња Господова‘“ (Излез 28, 36) – му беше заповедано на светиот пророк Мојсеј, кога ја градеше Скинијата Божја. Светиња за еден народ се мирот и слободата, кои преку личните стремежи и напори на неговите најголеми синови и ќерки, со многу жртви и откажувања се достигнати. Затоа во Библијата е речено: „Сети се на старите денови, помисли за годините на поранешните поколенија, прашај ги татко си и старците свои и тие…

КОЛУМНА НА ЈАНЕВСКИ: Како Заев го урна СЈО и дали треба да оди пред суд за Мартин Нешковски!?

Дарко ЈАНЕВСКИ Неколку дена срамен молк ја обвива државата по објавување на целосниот разговор меѓу Никола Груевски и Гордана Јанкуловкса и останатите по убиството на Мартин Нешковски. Молчат сите, залиени им се устите, освен префрлувањата кои тука и таму ќе ги изнесе некој на социјалните мрежи. Но, молкот не се однесува на обичниот човек. Молкот се однесува на политиката, на политичарите, на правото, на оние т.н. експерти по кривично право кои, и во спална соба ни влегуваа пред неколку години во времето на шарената револуција, на оние т.н. шарени адвокати…

КОЛУМНА НА ДИМИТРОВСКА: Може ли Заев истовремено да биде и да не биде министер за финансии!?

(авторот е правник) Точно е дека власта прави толку многу гафови што многу е тешко да се следат и на сите да се реагира соодветно. Но, секако меѓу сите нив има такви на кои што треба и мора да се реагира навреме, бидејќи се од таков тип што преку соодветен притисок од граѓаните може да се спречи истите да произведат многу големи штети за државата. Последниот гаф со премиерот и лажните државници за секој со нешто повеќе од просечно разбирање на меѓународните односи е многу повеќе од шега и може…

Мицкоски во колумна за Мкд.мк: Заев стана единица мерка за криминал

Лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски во колумна за мкд.мк со анализа на состојбите во Македонија испровоциран од скандалот со руските шегаџии кои го измамиле премиерот Заев. Криминалот е едно а менаџирањето со стравот е друга категорија. Па така главна тема станаа бизнис шемите на Кики, Коки и Фрки, ама новинарите можеби со право се плашат да пишуваат со реални имиња, зошто сатарот на власта може да проработи, а овие бели мечки од власта мора да останат недопрени, барем додека тие се на власт, за после, после друга приказна.Но, за разлика…