1 mokjni citati za zhivotot i srekjata od nepovtorliviot ivo andrikj kafepauza.mk 1024x508

„Најголема будала не е оној кој не знае да чита, туку оној кој мисли дека сѐ што ќе прочита е вистина.“

Моќни цитати за животот и среќата од неповторливиот Иво Андриќ Иво Андриќ отсекогаш поседувал моќ да ги воодушеви и освести читателите со неговите мудри мисли. Доказ за тоа е и неговата Нобелова награда за литература што ја добил благодарение на романот „Мостот на Дрина“. Не постои човек на светот кој не може да се пронајде…

повеќе
Шишков 4

Репертоар за месец Септември на Театар” Антон Панов” Струмица.

По завршувањето на 31-то издание на Меѓународнот фестивал на камерен театар Ристо Шишков , НУЦК Антон Панов продолжува со програмскиот дел за 2023 година и за месец Септември ја објавува својата програма и редослед на изведба на претстави.  

повеќе
374119026 804822104984887 6384033625934647726 n

АКТЕРОТ ЈОРДАН СИМОНОВ Е ЛАУРЕАТОТ НА 31. ФКТ „РИСТО ШИШКОВ“

АКТЕРОТ ЈОРДАН СИМОНОВ Е ЛАУРЕАТОТ НА 31. ФКТ „РИСТО ШИШКОВ“ Жири-комисијата на 31. Меѓународниот фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ во состав: Дарја Ризова, претседател, Мими Таневска и Иван Додовски, членови, едногласно ја доделија престижната награда за највисоко актерско остварување „Ристо Шишков“ на актерот Јордан Симонов за улогата на Павле во претставата „Лагата“ од Флоријан…

повеќе
Шишков 1

Театар “ Антон Панов “ со претставата “Пчелите ќе умрат “ќе биде дел од меѓународниот фестивал на камерен театар “Ристо Шишков” во Струмица

Театар “ Антон Панов “ со претставата “Пчелите ќе умрат “ според текст на Иван Вирипаев ќе биде дел од официјалната програма на меѓународниот фестивал на камерен театар “Ристо Шишков” во Струмица на 12.09.2023 г.( ВТОРНИК) во 22 ч.

повеќе

НАГРАДАТА „АНТЕВО ПЕРО“ ЗА 2023 ГОДИНА ЗА СТИХОЗБИРКАТА „50 ИСПЕАНИ ПРИКАЗНИ“ ОД АЛЕКСАНДАР РУСЈАКОВ

Жири-комисијата за доделување на наградата во состав: проф. д-р Весна Мојсова Чепишевска (претседател), д-р Атина Цветаноска и Жорж Поповски (членови), пред да пристапи кон донесување на завршната одлука за наградата „Антево перо“, што подразбира печатење на наградената стихозбирка во специјалната едиција на наградени автори, уште еднаш го изрази своето задоволство од одличниот одзив за оваа…

повеќе