“Пурпурен остров” од Михаил Булгаков во режија на Наташа ПоплавскаТеатар Антон Панов Струмицапремиера 03 септември 2019

НУЦК АНТОН ПАНОВ во вторник 03.09.2019 со нова претстава премиерно пред струмичани. “Пурпурен остров” од Михаил Булгаков во режија на Наташа Поплавска Театар Антон Панов Струмица премиера 03 септември 2019 “Purple Island”by Mikhail Bulgakov, director Natasha PoplavskaTheater Anton Panov Strumica premiere 03 September 2019 Покана до сите љубители на театарот во Струмица, претстава која треба да биде видена од љубителите на сценската уметност-театар во поголем број.  

Повеќе...

Зошто Русите пишуваат на кирилица?

Рускиот на Интернет е најпопуларен јазик по англискиот. Русите пишуваат со кирилица и немаат намера да се откажат од своето писмо. Кирилицата од своето настанување има преживеано неколку „хируршки зафати“, благодарение на кои го има денешниот изглед. Еве зошто кирилското писмо ја „дрма ситуацијата“ во Русија, за разлика од латиницата. 1. Кирилицата е создадена за Словените од православна вера Public domain Раната верзија на кирилицата ја создале учениците на Кирил и Методиј за Светото писмо да се шири на старословенски јазик. На тој начин е запрено и ширењето на латинското…

Повеќе...

Дејан Пројковски со премиера во Софија

Македонскиот мега талент Пројковски,  Софија на 16.04.2019 во Националниот театар со Премиера на Достоевски-Браќа Карамазови. Дел од фотографиите кој ги сподели Пројковски на соц. мрежи. Прекрасно! 🇲🇰   national theater sofia / dostoevsky / the brothers karamazov premiere 16.04.2019 Постановка и сценична версия ДЕЯН ПРОЙКОВСКИ Сценография ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ Костюми ЕЛЕНА ИВАНОВА Музика ГОРАН ТРАЙКОСКИ ВЛАДИМИР ПЕНЕВ , ДЕЯН ДОНКОВ , ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ , ДИМИТЪР НИКОЛОВ , ЕМИЛ МАРКОВ , ЦВЕТАН АЛЕКСИЕВ , ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ , АНА ПАПАДОПУЛУ , АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА , ЖОРЕТА НИКОЛОВА , РАДИНА КЪРДЖИЛОВА , ЙОРДАН БИКОВ ,…

Повеќе...

Во Москва отворена Фондација за поддршка на руско-македонските односи

На 20 март 2019 година во Москва се одржа свечено отворање на Фондацијата за поддршка на руско-македонските односи („Фонд РМ“). На отворањето присуствуваа вонредниот и ополномоштен амбасадор на Македонија во Руската Федерација Гоце Карајанов, вонредниот и ополномоштен амбасадор на Руската Федерација во Македонија во 2006-2011 година В. Д. Солоцински, претставници на Советот на Федерацијата на РФ, Министерството за надворешни работи на РФ,  фондот „Руски мир“, Фондот за поддршка на јавната дипломатија „А. М. Горчаков“, Балканскиот клуб при МГИМО, како и на општествено-научните кругови и бизнис-заедницата на Русија. Настанот беше отворен…

Повеќе...

Знае ли момчето од Муртино што е „национален интерес во литературата“?

Скандалозната национална програма за култура, односно финансирањето на проекти од национален интерес во културата од областа на литературата и издавачката дејност, не само што не е национална туку е во целост антинационала! Во оваа прилика, од шарлатанската распределба на средства за литературата/книжевноста, издвојуваме само дел од книгите кои се прогласени за „книжевни дела“, иако немаат никаква врска со книжевноста која се дефинира како уметничко творештво чие изразно средства е зборот, односно јазикот. Освен тоа, од програмата може да се види дека парите се делени по бавтана, од ракав, по приватни линии,…

Повеќе...

Нула денари за Фестивалот „Пеце Атанасовски“ кој постои 45 години

Советот на Меѓународниот фестивал на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ реагира на веста дека оваа национална манифестација што го негува изворниот мелос по 45 години ја нема во програмата на Министерството за култура за оваа година. Односно, не доби ниту денар за активностите. Според секретарот на фестивалот Златко Лашкоски, ова е шокантно и никогаш не се случило во четири и пол децении постоење на овој Фестивал, што ги негува и ги одржува изворните традиции од овие простори. Во годината кога Меѓународниот фестивал на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“…

Повеќе...

Културните работници на нозе – нема пари за џез фестивалот, но има за новоформирани здруженија

Нема пари за Скопскиот џез фестивал и за Синтезис, но има пари за Џез-фест во Тетово. Министерството за култура денеска ги објави резултатите од годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2019 година по дејности и области. Меѓу оние кои добија најмногу пари годинава е здружението „Артал“ од Тетово, кое за еден концерт и еден фестивал ќе добие 3,5 милиони денари. За одржување на познатиот Џез-фестивал Куманово одобрени се само 200 илјади денари, а наспроти ова, Џез-фест Тетово добива 1,5 милиони денари. Етно-групата „Синтезис“ биле одбиени за финансиска поддршка да настапуваат…

Повеќе...

Добил забрана бидеjќи сакал да испее песна за Македонија

„Судбина тешка“ е новата насловена песна на фолк пејачот Спасен Силјаноски, со која требаше да настапи на фестивалот ”Гоце Фест”. Но за жал, бил одбиен од страна на организаторот бидеќи пеел за Македонија. Во краток разговор Спасен Силјаноски за Шило изјави  дека оваа песна не е снимена за популарност туку да си го искаже она што го чуствува за нашата мила Македонија..

Повеќе...

Тони Михајловски: Културата ни се распаѓа, како и сè останато

Приказната за пропаѓањето на Прилепскиот театар викендов ја разбранува јавноста. Глувци шетаат на сите страни, умираат скриени по кошињата, кога врне често пати тече вода во голем дел од просториите, последен пат пред 4 дена. А водата доаѓа во допир и со електричната инсталација. Таваните се урнати, ѕидовите испукани, прашина, нем и мувла на сите страни. Ова се катастрофалните услови во кои работат актерите во прилепскиот театар, кој што е изграден пред повеќе од 60 години, рекоа актерите во прилогот кој беше емитуван во текот на викендот. Актерот Тони Михајловски…

Повеќе...

Судот одлучи: Министерството за култура погрешно постапило поништувајќи го Конкурсот за откуп на музички дела за 2017 година

Наградените автори на Конкурсот за откуп на нови музички дела за 2017 го добија екс-министерот за култура на суд. Управниот суд во Скопје донесе пресуда во која се вели дека се уважува тужбата на наградените автори на Конкурсот за откуп на нови музички дела за 2017 и се поништува решението од 27 април 2018 година донесено од Министерството за култура, со кое екс-министерот за култура Роберт Алаѓозовски реши да го поништи Конкурсот за откуп на музички дела за 2017 година. По наоѓање на Управниот суд, Министерството за култура погрешно постапило поништувајќи…

Повеќе...