Историска фотографија од Грамос: Американски генерал надгледува успешна воена операција над македонските војници

Грамушта (Грамос) 30 Јуни 1949 – американскиот Генерал Џејмс Ван Флит надгледува успешна операција, од 1946 на чело на САД мисијата со уште 250 воени советници во исполнување на трумановата доктрина, до 2007 во Костур имало негова статуа.  Грамушта (Грамос) 30 Јуни 1949 – американскиот Генерал Џејмс Ван Флит надгледува успешна операција, од 1946 на чело на САД мисијата со уште 250 воени советници во исполнување на трумановата доктрина, до 2007 во Костур имало негова статуа pic.twitter.com/jpZU7V3bSZ — ДЖД (@stopanot) February 24, 2018

“Словените со војна не можеш да ги победиш. Ние ќе им дадеме лажни идеали и тие самите себе ќе се уништат.” – А. Далас.

“Словените со војна не можеш да ги победиш. Ние ќе им дадеме лажни идеали и тие самите себе ќе се уништат.” – А. Далас. …И мал број луѓе, многу мал број луѓе ќе сфатат за што се работи. Но, ние таквите луѓе ќе ги ставиме во беспомошна положба, ќе се исмеваме со нив, ќе ги клеветиме и ќе ги прогласиме за отпадници во општеството. Ние ќе ги рушиме духовните вредности, ќе ги вулгаризираме и ќе ги уништуваме основите на човековиот морал. На тој начин ќе ги разнишаме генерација по генерација,…

Зоја Бузалковска даде оставка од Советот за култура

Режисерката Зоја Бузалковска со писмо до Зоран Заев, даде оставка од Советот за култура поради Годишната програма на Министерството за култура. Кога во септември 2016 година ме поканивте како експерт од културата на трибина со тема: “Кои треба да бидат итните реформи кои новата влада ќе ги преземе во првите шест месеци?”, претпоставувајќи или надевајќи се дека токму Вие ќе ја предводите новата влада, зборував во 5 точки. Таму меѓу другото реков: „Потребна е итна ревизија на Законот за култура, во насока на ослободување на институциите во културата од политичко влијание, како и донесување одлуки за уметнички прашања.…

Пандов на фб:Toтaлитapнaтa власт во Македонија се наоаѓа во последните месеци од владеењето – тогаш се нajaгpecивни!

Последните неколку месеци и денови од владеењето на секоја тoтaлитapнa власт се нajoпacни за народот. Свесни дека се топи маразот под нивните нозе xунaтa станува се пoaгpecивнa и нacилнa. Заев и неговите гавази не оставија човек околу мене кој не е зaтвopeн, по cудoви со oбвинeниe или под постојани зaкaни за негово aпceњe – пишува Александар Пандов во неговиот последен статус на Фејсбук. Понатаму тој пишува: После aпceњeтo на патриотите за 27 април, oбвинeниjaтa за ”вербален дeлкт” премиерно започнаа со Тони Михајловски за ФБ статус, за што по cудoви е…

Каракамишева: И шибицарите на Камен мост знаат повеќе политика од СДСМ!

Ова што го прави СДС последните 2 год. нема врска со политика.Ова е класичен пазар на малоумни трговци кои не знаат ни цена да закачат на тоа што го продаваат затоа што робата им е украдена од народот. Бувљаци со шверцерски живот.И шибицарите на Камен мост знаат повеќе политика! Напиша Каракамишева на својот твит профил.

ВАНКОВСКА: Денешниот ден ги има сите шанси да остане запомнет како Црниот петок

Касами и Сеља никогаш не криеле какви се нивните политички визии и барања, но сега се плашам дека е ова драмолетка со која сакаат да не’ доведат во уверување дека Заев ја брани македонштината (заедно со Бетка и компанија). Они као нападају, а ови као бране. Албанските лидери никогаш не смееле ни да кивнат без дозвола од Калето, а таму Преспанскиот е апсолутен приоритет. Послушноста веќе безброј пати ја докажаа сите македонски политички партии во парламентот. Но, кога ќе помине промената на уставот, со креативно толкување (особено на новата премабула)…

Александар Пандов со повик “Сите заедно да и одадеме последна почит на нашата заедничка мајка Македонија, пред Собрание”

Погребот е настан кога се собираат роднините и пријателите да го испратат упокоениот. Не ги сакам и избегнувам да одам. Меѓутоа татко ми постојано ме учеше дека и за арно и за лошо со луѓе бидува. Пред две години ја изгубив мојата биолошка мајка. Бев подготвен делови од моето тело да извадам за да и помогнам во нејзиното лекување, но спас од проклетата болест немаше. Денес ја губам мојата втора мајка. Колку што можев направив се за да ја спасам, но и овој пат не успеав. Но овој пат убиците…

Мојата чудесна земја Македонија…

Мојата чудесна земја Македонија… Има на Балканот една земја која се граничи сама со себе. Каде живеат убави жени, а наталитетот опаѓа. Каде невработените работат најмногу, А на најплодната земја живеат луѓе кои гладуваат. Каде сите играат фудбал уште од мали, а победуваат во кошарка и ракомет. Сите брзаат на работа, а никој не стигнува на време. Каде 8 часовното работно време, трае 12 часа од кои 5 се поминуваат во кафана. Каде здравството е бесплатно, а лечењето скапо. Каде новинарите се слободни да напишат она што ќе им наредат.…

КАДЕ ЗГРЕШИЈА МАКЕДОНСКИТЕ МАЈКИ?

пишува: Вера Симовска Што изнародивме ние жените македонки последниве триесетина години, а и оние пред нас!? Што род изродивме и што род воспитавме? Каде се нашите деца да си ја бранат татковината? Мајковината? Мајките ли, и ние и нашите мајки ли така ги научивме? Ги научивме да учат за да не работат тешки работи! Ги научивме да им ги потврдуваат глупостите на сите само да се доберат до подобри места! Ги одродивме за да станат светски граѓани, а не да останат некакви маалски простачишта во мала Македонија! Ние мајките си израснавме род…

РУБЕНС МУРАТОВСКИ: Срам ми е што живеам со генерација која ја yби Македонија!

Познатиот македонски актер Рубенс Муратовски разочаран од последните случувања околу промена на Уставот и името на државата на својот Твитер имаше трогателна објава. Имено тој вели дека му е срам што е дел и живее со генерацијата која симболично ја yбивa Македонија. -Срам ми е што живеам со генерација која ја yби Македонија, пишува актерот Муратовски на Твитер.