Се подготвува теренот за градење на новата Индустриска зона кај Добрашинци

Општина Василево започна со поставување на главната водоводна мрежа во новата Индустриската зона кај Градошорци, која се простира од десната страна на локалниот пат што од М-6 води кон селото Добрашинци во месноста Гладно поле. Вкупната должина на овој цевковод изнесува околу 1000 метри. Средствата за негова изградба во висина од околу 800.000 денари се обезбедени од буџетот на општина Василево – информираат од општината. Од таму велат дека Општина Василево започнува со инфраструктурно уредување на оваа индустриска зона пред почетокот на новата градежна сезона, со што би се создале услови нивните сопственици да започнат со…

Повеќе...

ВОДАТА ЗА ПИЕЊЕ ОД СИСТЕМОТ НА ЈПКД ТУРИЈА ВО О.ВАСИЛЕВО СЕ ЗАБРАНУВА ЗА ПИЕЊЕ

Им се соопштува на граѓаните на Општина Василево, кои се снабдуваат со вода за пиење од водоснабдителниот систем, со кој стопанисува ЈПКД Турија Василево, да не ја користат водата за пиење во наредните пет дена, поради зголемена матност на истата од обилните дождови.

Повеќе...

Екс градоначалникот на Василево се товари за злоупотреба на службената положба

Поранешниот градоначалник на Василево, Ванчо Стојанов, се товари за злоупотреба на службена положба и овластување затоа што искористил механизација на јавно претпријатие за приватни потреби на трето лице. Кривична пријава е поднесена и против директорот на јавното претпријатие,  Л.Н.(44) поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „помагање“ во врска со  „злоупотреба на службена положба и овластување“. „Првопријавениот, во својство на градоначалник на општина Василево, на 29.09. годинава, за наводни потреби на општината, побарал од второпријавениот, вработен како в.д. Директор на ЈПКД „Турија“ п.о. Василево наредниот ден (30.09) да…

Повеќе...