image1

Дијалог помеѓу Сократ и ChatGPT за интелигенција

15:21:13 Овој дијалог е создаден со разговор со ChatGPT со гласот на Сократ. Деловите на Сократ беа напишани од авторот, а одговорите на ChatGPT се непроменети. Дијалогот е скратен за објавување. Испуштените делови се сумирани со курзив. Онаму каде што текстот е испуштен во параграфите, елипсите се заменети. Текстот на крајот од пасусите беше отстранет без да биде обележан со…

повеќе
Лудвиг Витгенштајн

Витгенштајн – Проблемот на јазикот во филозофијата

Лудвиг Витгенштајне доста исклучителна филозофска личност на нашето време. Иако пишувал релативно малку, а уште помалку објавувал за време на неговиот живот, неговите дела сепак претставуваат пресвртница во филозофската мисла и се основа на целосни филозофски ориентации во рамките на современата филозофија. Ако може да се каже дека Трактатус е изворот на тој правец во најновата филозофија…

повеќе
plato 3230487 960 720

Платон – Љубовта секого го претвора во поет.

Платон (427 пр.н.е. – 347 пр.н.е.) е влијателен класичен грчки философ, ученик на Сократ, учител на Аристотел, писател и основач на Академијата во Атина. Платон ја обожувал математиката, сметајќи ја за идеален производ на човечкиот дух и за совршено знаење. Таа љубов ја споделувал со питагорејците. Над вратата на својата школа го ставил известувањето: „Нека…

повеќе
boetije

Боетиј – Утеха на филозофијата

476 е земена како година на падот на Западното Римско Царство, кога германскиот крал Одоакер го симнал од тронот римскиот император Ромул Августул. Меѓутоа, огромното Римско Царство, распространето на дури три континенти, почнало да се распаѓа неколку века порано под товарот на нерешливите внатрешни конфликти и нападот на новите народи кои ги нападнале нејзините граници. Периодот од…

повеќе
sigmund freud 1926 e1600795286513 700x396

Фројд антропологија и психолошка анализа на религијата

Фројд антропологија и психолошка анализа на корените, природата и функцијата на религијата   Фрој­до­во­ ан­тро­по­ло­шко­ разбирање за религија   Во времето на појавата на психоанализата, кон крајот на 19 век, доминантна била просветителската и рационалистичка антрополошка теорија, според која човечкото битие е свесно, рационално и слободно битие. Со своите студии за болни и нормални психички феномени,…

повеќе
1 6bgifuj7o9ewignhmfx dq

Луѓето не размислуваат за вас онака како што вие размислувате за вас

Луѓето не размислуваат за вас онака како што вие размислувате за вас Постои термин во социјалната психологија наречен „ефект на рефлектор“ кој се однесува на нашата тенденција да преценуваме колку другите луѓе мислат за нас или не забележуваат. Реалноста е дека секој е толку загрижен за сопствените проблеми/живот што ретко, ако некогаш, поминува многу време размислувајќи…

повеќе