Будистичката филозофија продолжува да расте во популарност

Според неодамнешните студии, филозофијата на будизмот се здобива со популарност низ целиот свет. Учењата на Буда, кои се фокусираат на свесноста, сочувството и самосвесноста, резонираат кај луѓето од сите сфери на животот. Една од причините за зголемениот интерес за будизмот е зголемената свест за менталното здравје и благосостојба. Се покажа дека практиката на медитација и…

повеќе

Љубезноста носи награда: Кармата ги наградува овие 2 знаци за нивните несебични дела следната недела!

Во животот често се вели дека доброто добро се враќа, а тоа е особено точно кога станува збор за кармата. Кармичкиот принцип на награда и казна може да има силно влијание врз нашата судбина, а следната недела трите хороскопски знаци ќе го почувствуваат благословот на кармата за нивните несебични дела. Време е да погледнете назад на овие…

повеќе

Според психолозите – Колку повеќе ги прегрнувате, толку децата стануваат попаметни

Ако сакате да гушкате деца – продолжете да го правите тоа. Еден ден таа ќе ви се заблагодари за тоа.  Според најновите истражувања, прегратката, таа несомнена форма на физичка приврзаност, е многу важна за развојот на детето, пренесува uspesnazena.com. Истражувањето спроведено во Националната детска болница во Охајо опфатило 125 деца, вклучително и предвреме родени. Утврдено е дека…

повеќе

Силна порака до родителите: „Сакај ги своите деца и кога се виновни, бидејќи животот ќе ги казни и кога не се…“

Силна порака до родителите: „Сакај ги своите деца и кога се виновни, бидејќи животот ќе ги казни и кога не се…“ Денеска го посетив училиштето за да се сретнам со ќерка ми после часовите. Додека чекав, несвесно фатив разговор помеѓу мајка на едно девојче и учителка. Девојчето полека се облекуваше недалеку од нив, а тонот на учителката…

повеќе

Карл Густав Јунг: Рецепти за среќа

Швајцарскиот психијатар и основач на аналитичката психологија Карл Густав Јунг беше многу повеќе од човек кој ни ги даде концептите на несвесното. Јунг беше специјалист во областа на човечките емоции, фантазии, потреби и патишта кои нè водат до крајна среќа. „Сите ние сме извори на лебдечко зло. Јас не сум она што ме направи животот, туку она што сакав да станам“, изјави Јунг…

повеќе

Цитати од „Учењата на Дон Хуан„

  Цитати од Учењата на Дон Хуан „Човекот оди кон знаењето како што оди во војна: буден, со страв, со почит и со апсолутна сигурност. Одењето до знаење или одењето во војна на кој било друг начин е грешка, и кој ќе го направи тоа можеби никогаш нема да доживее да зажали“ „Сите патишта се…

повеќе