Африкански христијански религиозни уметности

Африкански христијански религиозни уметности: Христијанството постои во Етиопија од првиот век од нашата ера. Етиопското Кралство Аксум ја усвои како своја официјална државна религија околу 324 година со декрет на кралот Езана, со што Етиопија стана единствената земја во субсахарска Африка која ја прифатила Библијата пред доаѓањето на западните мисионери. Процесиски крст на народите Амхара…

повеќе

Кога жената ќе ви го сврти грбот и сигнали кој откриват дека ве избришала од душата.

Кога жената ќе ви го сврти грбот и сигнали кој откриват дека ве избришала од душата. Ти одговара со „што и да е“ и „не ме интересира“. Ова се зборови кои ниту еден маж не сака да ги слушне. Тој не ви се јавува; Инаку, таа често прво ви праќа порака или ви се јавува да договорите…

повеќе

Кога Далај Лама го прашале што е среќа, вака рекол…

За време на едно интервју, Далај Лама беше запрашан што најмногу го изненадува на овој свет и која е суштината на животот. Неговиот одговор ќе ве натера да застанете и да размислите за патот по кој одите… „Она што најмногу ме изненадува е човечката природа. Луѓето го жртвуваат своето здравје за да заработат пари. Потоа жртвуваат…

повеќе

Двојно задоволство оваа недела за љубителите на соѕвездието: Ретка сина супер месечина и Сатурн што се гледа позади

Ретка сина супермесечина го осветлува ноќното небо оваа недела На гледачите на ѕвездите им претстои двојно задоволство оваа недела: ретка сина  супермесечина  со Сатурн што се гледа одзади. Вселенската завеса се крева во среда навечер со втората полна месечина во месецот, поради што се смета за сина. Наречена е  супермесечина  бидејќи е поблиску до Земјата од вообичаено, изгледајќи особено…

повеќе

„Детето е такво каков што е вашиот брак“

Децата не го зајакнуваат бракот. Каде што има добар брак, тој може да стане уште подобар со децата. Онаму каде што не е добар, станува полош. Стабилните бракови се стабилни, без оглед на тоа колку деца има. Значи, детето е токму онакво каков што е бракот. Она што е одлучувачко дали детето се развива погрешно…

повеќе

Станете она што навистина сте!

Кога ќе го направите првиот чекор, што е одлука, нема враќање назад. Затоа што, кога ќе откриете само дел од вистинското вас, никогаш нема да сакате да се вратите на сето она што не сте, и сè повеќе ќе палите за да стигнете до тоа што сте. Затоа што… Само на тоа место каде што си вистински…

повеќе