НОВО

Не трошете пари на биотин или додатоци на колаген, велат дерматолозите: Подобриот начин да ги добиете хранливите материи за „убавина“

Додатоците кои тврдат дека го подобруваат изгледот се зголемија во популарност во изминатата деценија. Од 2011 до 2020 година, процентот на Американци кои пријавиле дека земале витамин за коса, кожа и нокти во изминатиот месец се зголемил од 2,5% на 4,9%. Но, експертите предупредуваат на несакани ефекти и опасности. Додатоците за кожа, коса и нокти често содржат многу…

повеќе

МАНЧЕВ: Наредните два месеци ќе се реализира досега најголемата Програма за патишта, финансирана преку буџетот на Општина Босилово.

АСФАЛТИРАЊЕ НА 9 УЛИЦИ Продолжуваме со реализација на ветувањата дадени кон граѓаните. Наредните два месеци ќе се реализира досега најголемата Програма за патишта, финансирана преку буџетот на Општина Босилово. Во наредниот период, преку општинската програма, ќе бидат изградени 9 улици во 7 населени места и тоа : ➡️Секирник (три улици) ➡️Турново ➡️Радово ➡️Петралинци ➡️Сарај ➡️Моноспитово…

повеќе

Општина Струмица ги реконструира детските и спортските игралишта , парковите во населените места со средства од општинскиот буџет од близу 10 милиони денари.

Општина Струмица ги реконструира детските и спортските игралишта , парковите во населените места со средства од општинскиот буџет од близу 10 милиони денари. Градоначалникот Костадин Костадинов денеска изврши увид во градежните зафати во населеното место Просениково. -Денеска на мое огромно задоволство со дел од општинската администрација сме на увид во работите во населеното место Просениково…

повеќе

Александар III Македонски

Александар III Македонски (Велики) Роден во Пела, 21 VII 356 г. пр.н.е. Умира во Бабилон, 11 VI 323 пр.н.е. Александар III Македонски (Велики) е македонски цар од династијата на Аргеади, син на Филип II и на Олимпија, ќерка на молоскиот владетел Неоптолем, кој владеел од 336 до 323 пр.н.е. Александар бил воспитуван и образован во…

повеќе

МЕТОДИЈА АНДОНОВ – ЧЕНТО

Методија Андонов – Ченто е роден на 17 август 1902 година во Прилеп, како прво здраво дете, по неколкуте починати деца, на неговите родители Андон, кој по потекло бил од Лениште, и Захарија (Зака), која по потекло била од Плетвар. Уште од најрана возраст работел по прилепските тутунски и афионски полиња. Во младоста бил одличен…

повеќе

Методија Андонов Ченто

Методија Андонов Ченто е роден во Прилеп на 17 август 1902 година. Завршил средно трговско училиште и во 1926 година отвора бакалско-угостителски дуќан. На 25 март 1930 година во Нови Сад склучил брак со Василка Спирова Поп – Атанасова. Уште од својата младост Ченто ја бранел македонската национална кауза. Учествувал на изборите во 1935 година,…

повеќе