badnik bozik

Oбичаи за Бадник и Божик кај македонскиот народ

Бадник се слави еден ден пред Божик и со коледарските огнови и коледарчињата се најавува Рождеството Христово – Божик. Божик е Господски празник и се слави во спомен на раѓањето на Господ Исус Христос. Овој празник е матица на сите други црковни празници, бидејќи со Христовото раѓање се смета и почетокот на новата ера. Евангелието го…

повеќе