НОВО
fb img 1695817015902

Донација од Boots for Balkans за второодделенците од ООУ „Гоце Делчев“, Василево.

🤝Донација од Boots for Balkans за второодделенците од ООУ „Гоце Делчев“, Василево. 🥋Спортската облека е донација од Boots for Balkans, австралиска добротворна организација. Донацијата е реализирана преку нашите иселеници во Австралија. 😀Радоста од подароците учениците ја изразија со ветување дека спортувањето ќе стане нивно секојдневие. ➡️Boots for Balkans е добротворна организација чија цел е преку…

повеќе
3 696x405

Македонците во Бугарија бараат македонски јазик во 1922 година

Македонците во Бугарија бараат македонски јазик во 1922 година Во 1922 година Управниот одбор на Илинденската организација се обратил до бугарскиот министер за просвета со зборовите: „Ние со целосна искреност констатираме, дека бугарската Влада која потекнува од бугарскиот Земјоделски сојуз, на ова прашање гледа исто како и ние и пропагира нееднострано одделување на Македонија од…

повеќе

Фамозното писмо на Гоце Делчев до Никола Малешевски, 5 јануари 1899

#facebook  #twitter / X    #tiktok   #youtube   #Instagram      #Linkedin Целото писмо, Софија, 01.5.1899 г.„Ѓердан, Ги добив сите ваши писма до сега испратени од вас и преку вас. Нека никако не не плашат расцепите и расцепите. Навистина е штета, но што да правиме кога сме Бугари и сите страдаме од иста болест! Да ја немаше оваа болест кај…

повеќе