aristotel

ТЕСТАМЕНТОТ НА АРИСТОТЕЛ

Тестаментот на Аристотел ни разоткрива многу аргументи, за тоа каков живот, обичаи и закони имале Македонците тогаш, задржани и сега, главно во правен наследен систем. Аристотел е Македонец, филозоф, научник и најголем мислител, произлезен од цел ред вредни и моќни луѓе на македонскиот род. Не можеме да ги наброиме сите автори кои пишувале за Аристотел….

повеќе
nikola

НИКОЛА ЃЕНОВ! МАКЕДОНСКИОТ ЈУНАК НАД ЈУНАЦИТЕ за кој мора да дознае цела Македонија!

НИКОЛА ЃЕНОВ Ова е кратка приказна за јунакот над јунаците, најдена на страниците на двата од најпознатите американски весници, Филаделфија инквајрер (Philadelphia Inquirer), од 18 април 1924 година и Портсмут дејли тајмс (Portsmouth Daily Times) од 17 април 1924. Од весниците го дознаваме следното за Никола Ѓенов: Во 1924 година, Никола Ѓенов (во некои преводи…

повеќе
fb img 1701251546502

In memoriam АПСЕЊЕТО НА САРАФОВ ОД СТРАНА НА БУГАРСКАТА ВЛАСТ СО ЦЕЛ НЕГОВА СМЕНА ВО ВМК ВО 1901 ГОДИНА

In memoriam АПСЕЊЕТО НА САРАФОВ ОД СТРАНА НА БУГАРСКАТА ВЛАСТ СО ЦЕЛ НЕГОВА СМЕНА ВО ВМК ВО 1901 ГОДИНА (ФБ статус: НИКОЛА ГРУЕВСКИ) Во годините од мај 1899 година кога Борис Сарафов (12 јуни 1872-28 ноември 1907 па до август ) станал и бил шестиот претседател на Врховниот македонски комитет (понатаму ВМК). Тој на чело…

повеќе
screenshot 1

Откриена првата античка Агора

За прв пат во Македонија е откриена Агора (централен фестивал, собир и пазар) на антички град. Понатаму, уникатна мерна маса и фасцинантна женска биста на Фаустина беа откриени за време на ископувањата. Археолозите при овогодинешните археолошки истражувања во Стибера успеаја да откријат голем број ексклузивни наоди. Откриена првата античка Агора За прв пат на антички локалитет…

повеќе

Македонското античко наследство е непобитно (2)

Со слабеењето на тематскиот систем во Византија во втората половина на IX век, а особено во XII век, терминот Македонија се помалку се употребувал во своето тематско и административно значење и под влијание на класицизмот терминот Македонија во својата се враќаше класичното, историско-географско значење. Кога Словените почнале да се нарекуваат Македонци? Оттогаш, терминот постепено се…

повеќе