vlada

Власта ја партизира и Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Власта ја партизира и Комисијата за спречување и заштита од дискриминација Деновиве, во јавноста излезе алармантна информација дека една од најважните државни институции за заштита на правата на граѓаните – Комисијата за спречување и заштита од дискриминација – ќе биде предизборно дополнително партизирана. Имено, за нови членови на комисијата се предлагаат: Флора Кадриу – поранешна пратеничка…

повеќе
apasiev a1

Димитар Апасиев, по повод последните случувања во Собрание

Пратеник по Устав и по Деловник има право да поднесе амандмани. Нема ограничување на број, нема ограничување на број, нема ограничување на структура и така натаму, пишува дека треба да има нормативен предлог текст и образложение, сето тоа ние го имавме. Оние амандмани кои ги прифатија од службите на Таљат, тие се рачно пишувани. И…

повеќе
Нема термини за прегледи за рак на дојка

Нема термини за прегледи за рак на дојка поради катастрофалната состојба во здравството

Алармантната состојба во здравството, поради катастрофалните политики на власта, ги остави жените без термини за преглед на рак на дојка. Eлектронскиот начин за регистрација за скрининг мамографија на системот “Мој термин” е преполн уште од јули 2023, а до крајот на годинава, нема ниту еден слободен термин! Дополнително, термините за 2024 година воопшто не се…

повеќе
kapitalni investicii

Без ниту еден капитален проект власта продолжува да крати од средствата за капитални инвестиции

Без ниту еден капитален проект власта продолжува да крати од средствата за капитални инвестиции Власта најави уште една прераспределба на буџетот, со која ќе се пренаменат средствата од буџетските корисници со намалена реализација на капитални проекти. Претходно беше извршена прераспределба на средства, кои завршија за повисоки плати на јавната администрација, повисоки пензии и за нов…

повеќе
Станови на Кацарска кај Треска

Судството на Кацарска пресуди во корист на градежната мафија за „Треска”

Заробениот Уставен суд, под водство на Кацарска, минатата недела ја отфрли иницијативата за преиспитување на ДУП-от кај поранешната фабрика „Треска” – со што го бетонизира последниот слободен простор во Центар и пресуди во интерес на градежните компании „Голден Арт” и „Мега Акустик”. Експресната одлука на Уставен суд во корист на градежната мафија укажува за кого…

повеќе
Левица со предлог закон

Со предлог-законот на Левица државата е обврзана за целосен третман на лицата со дијабет

Според Законот за здравствената заштита, на сите граѓани на Република Македонија им се обезбедува остварување на загарантираните права на цитостатици, инсулин и хормон за раст. Со нашиот предлог, членот се дополнува со нова точка преку која на сите граѓани на Република Македонија им се обезбедува остварување на загарантираните права на инсулин, апарати и ленти за…

повеќе