rsii legio v macedonica

Римјаните не украле само злато од Македонија, туку и знаење!

Ако се погледне историјата на антиката, Римјаните веројатно негувале некаква лутина кон Македонија. Во долгогодишните конфронтации познати како Македонско-римски војни се водеа неколку битки. Првата македонско-римска војна се случила помеѓу 215 и 205 година п.н.е. Втората македонско-римска војна траела од 200 до 197 година п.н.е. И како резултат на Третата македонско-римска војна (171–168 п.н.е.), некогаш моќната Македонска империја…

повеќе
fb img 1704288009335

И БУГАРИЈА ЗА ОБЕДИНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА!

И БУГАРИЈА ЗА ОБЕДИНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА! Обединувањето на Македонија е вечна тема. Еве и во 2020 вреди да се потсетиме на почетокот од мај 1944 година, кога Методија Андонов Ченто, Емануел Чучков и Кирил Петрушев заминуваат за островот Вис на средба со Народниот комитет за ослободување на Југославија на чело со Јосип Броз Тито. Средбата…

повеќе
jaglen

„Еуроњуз“: Дали Македонија ќе може да се откаже од јагленот?

Македонија има околу 280 сончеви денови во текот на годината, со што идејата за постепеното исфрлање на јагленот од употреба наликува на лесна задача, но како последица на енергетската криза во моментов се случуваат спротивни тенденции – старите електрани на јаглен ослободуваат огромни количества на токсични емисии во воздухот, а дури се отвораат нови рудници…

повеќе
alexander i of macedon statue skopje macedonia bridge 732x1024

МАКЕДОНИЈА, земја од антиката

Античка Македонија или само Македонија се наоѓала во централниот дел на Балканскиот Полуостров, северно од Тесалија. Античките автори ја опишуваат како планинска земја, со голем број реки, богати полиња, шуми и езера и со рудни богатства. Античка Македонија била монархија со која владееле повеќе разни македонски кралски династии. За прв македонски крал се смета кралот…

повеќе
evro evra 1024x590

НОВ ДОЛГ ЗА ПРЕЗАДОЛЖЕНА МАКЕДОНИЈА: Власта со безобразие и со европско знаменце турка уште 190 милиони евра, вели Митева

Во Македонија со СДС и ДУИ граѓаните ги немаат основните работи за живот, кои се со Устав и закони загарантирани. Учениците немаат книги, болните немаат лекови, студентите живеат мизерно, фирмите се уништуваат со даноци кои повеќе наликуваат на државен рекет, отколку на солидарен данок, но сето тоа не ја спречува власта да посегне и да…

повеќе
402469288 860725322723551 1316629657832078489 n 960x639

На 8 мај најверојатно и претседателски и парламентарни избори!

За премиерот Димитар Ковачевски прифатливо е парламентарните избори да бидат во мај вгодина. Денеска, одговарајќи на новинарски прашања при посетата на Прилеп, тој првпат кажа дека постои доволно простор во мај да се организираат изборите. Досега премиерот говореше дека парламентарните избори ќе се одржат во нивниот редовен термин во јуни, а претседателските во април. За…

повеќе