badnik bozik

Oбичаи за Бадник и Божик кај македонскиот народ

Бадник се слави еден ден пред Божик и со коледарските огнови и коледарчињата се најавува Рождеството Христово – Божик. Божик е Господски празник и се слави во спомен на раѓањето на Господ Исус Христос. Овој празник е матица на сите други црковни празници, бидејќи со Христовото раѓање се смета и почетокот на новата ера. Евангелието го…

повеќе

МАКЕДОНЦИ

Словенски народ во етничка, културна и национална смисла што живее во РМ, на територијата на етничка Македонија и во дијаспората. Самоименувањето на нацијата Македонци значи користење на правото да се искаже чувството на културноантрополошка посебност во однос на соседните и сите други народи. Современата македонска држава е конституирана како ДФМ/НРМ/СРМ во рамките на Југославија (од 1944)….

повеќе

Македонците се првите луѓе во Европа и сите европските народи имаат потекло од Македонците!

Германос Каравангелис (грчки: Γερμανός Καραβαγγέλης) бил истакнато грчко духовно лице, патријаршијско костурски митрополит, еден од пионерите на грчката воружена пропаганда во Македонија. Тој истакнувал: „Вие сте Грци уште од времето на Александар Велики, но поминаа Словените и ве словенизираа. Вашиот изглед е грчки и земјата што ја газиме е грчка. За тоа сведочат и спомениците…

повеќе

Егзодус на Македонците во Егејска Македонија (Видео)

Во егејскиот дел на Македонија, а особено во Долна Преспа, грчкиот режим ја покажа својата вистинска суровост кон македонскиот народ кога испрати многу Македонци во затвор, во затворските логори на грчките острови, едноставно затоа што зборуваа на својот мајчин јазик; единствениот јазик што го познаваа. Видео кое треба да го погледне секој Македонец Сите тие…

повеќе