religion 3491357 960 720 696x398

Смртта – најголемата мистерија на светот

Која е првата работа на која помислувате кога помислувате на смртта? Најчести одговори: Сакам да живеам! Тоа нема да ми се случи. Сепак, тоа ќе ми се случи. Тага, болка, жалење, надеж, изненадување, ужас, будење, авантура, последен предизвик, приврзаност, разделба, незнаење, тајна, ослободување, конечно, крај. Толку многу потрошено време. Се надеваме дека ќе бидеме подготвени. Поглед на смртта еднаш… Сè…

повеќе

Mистерија стара 200 години: Истражувањето фрла нова светлина врз еволуцијата на животните

Студијата предводена од Универзитетот во Оксфорд нè приближи до разоткривање на едно вековно прашање што ги заинтригира натуралистите уште од времето на Чарлс Дарвин: кога се појавиле првите животни во историјата на Земјата? Наодите неодамна беа објавени во списанието Trends in Ecology & Evolution . Животните првпат се појавуваат во фосилните записи пред околу 574 милиони години. Нивното доаѓање се појавува…

повеќе