Научниците открија  стотици мумифицирани пчели од времето на фараоните

Научниците открија  стотици мумифицирани пчели од времето на фараоните  Една нова студија известува за откритието на стотици мумифицирани пчели обвиткани во нивните кожурци од пред речиси три милениуми. Овие зачувани кожурци се откопани на новооткриеното палеонтолошко место по должината на крајбрежјето Одемира во Португалија. Пред околу 2.975 години, разни значајни настани се случувале низ светот: фараонот…

повеќе

Кучињата посветуваат повеќе внимание на жените отколку на мажите?

Научниците открија дека кучињата може да обрнат повеќе внимание на жените отколку на мажите кога директно им се зборува. Унгарските истражувачи од Катедрата за етологија на Универзитетот Етвош Лоранд, Истражувачкиот центар за природни науки и Истражувачката мрежа Eötvös Loránd спроведоа функционална магнетна резонанца (fMRI) на тренирано куче за да стигнат до овие наоди. Наодите се изложени…

повеќе