fb img 1710038245909

АПЕЛ ЗА ЕДИНСТВО ПОМЕЃУ ЕПИСКОПИТЕ, СВЕШТЕНИЦИТЕ, МОНАСИТЕ, МОНАХИЊИТЕ И ВЕРНИЦИТЕ ВО ОДБРАНА НА ИМЕТО, СТАТУСОТ И ДОСТОИНСТВОТО НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА/ПАТРИЈАРШИЈА И ЈУСТИНИЈАНА ПРВА!

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС АПЕЛ ЗА ЕДИНСТВО ПОМЕЃУ ЕПИСКОПИТЕ, СВЕШТЕНИЦИТЕ, МОНАСИТЕ, МОНАХИЊИТЕ И ВЕРНИЦИТЕ ВО ОДБРАНА НА ИМЕТО, СТАТУСОТ И ДОСТОИНСТВОТО НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА/ПАТРИЈАРШИЈА И ЈУСТИНИЈАНА ПРВА! Ниту една црква не добива два или повеќе томоси, туку само еден и единствен, ниту било кој има ексклузивно право на друг да му даде…

повеќе
fb img 1704288009335

И БУГАРИЈА ЗА ОБЕДИНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА!

И БУГАРИЈА ЗА ОБЕДИНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА! Обединувањето на Македонија е вечна тема. Еве и во 2020 вреди да се потсетиме на почетокот од мај 1944 година, кога Методија Андонов Ченто, Емануел Чучков и Кирил Петрушев заминуваат за островот Вис на средба со Народниот комитет за ослободување на Југославија на чело со Јосип Броз Тито. Средбата…

повеќе
fb img 1704201588425

Тодор Петров -СОВЛАДАН “СВЕТИОТ ГРАЛ НА ФИЗИКАТА“

СОВЛАДАН “СВЕТИОТ ГРАЛ НА ФИЗИКАТА“ Врз основа на моделите и равенките на македонскиот академик проф.д-р Ратко Јанев, реакторот од типот ТОКАМАК во Англија ЈЕТ произведе енергија 10 пати поголема од таа во средиштето на сонцето – 59 мегаџаули! Браво за Македонската наука! 29 декември 2023 година, Лондон, Обединето Кралство – Научниците направија голем чекор кон…

повеќе