Thich Nhat Hanh -„Многу луѓе живеат без да бидат свесни за магијата на животот.„

thich nhat hanh 12 696x398

Thich Nhat Hanh –12 мудрости на вистински зен учител

Thich Nhat Hanh беше еден од најпознатите и најпочитуваните зен учители, поет и миротворец. Неговото клучно учење е дека, преку свесноста, можеме да научиме да бидеме среќни во сегашниот момент, а тоа е единствениот начин вистински да најдеме мир, во себе и во светот.

Еве неколку мудрости што тој ги споделува со нас:

„Никој не може да ни даде слобода, ние самите треба да ја негуваме. Тоа е секојдневна практика… Никој не може да ве спречи да бидете свесни за секој чекор или секое вдишување и издишување“.

„На луѓето им е тешко да се откажат од своето страдање. Од страв од непознатото, тие се одлучуваат за страдањето што го знаат“.

„Знаењето е секогаш можно. Една мала реализација ќе доведе до голема. Ако дишете и сте свесни дека сте живи – ќе ја почувствувате магијата на животот. И тоа е еден вид реализација“.

„Многу луѓе живеат без да бидат свесни за магијата на животот.

„Можно е да се живее среќно во овој момент и на ова место. Толку многу предуслови за среќа ни се на дофат – повеќе од доволно за да бидеме среќни во моментов. Не е неопходно да се брза во иднината за да се биде посреќен“.

„ Луѓето страдаат затоа што се заробеници на сопствените сфаќања. Штом се ослободиме од овие сфаќања, стануваме слободни и повеќе не страдаме“.

„Самосвеста ни овозможува да живееме во сегашниот момент. И секогаш кога сме свесни за себе, можеме да ја препознаеме моменталната состојба на среќа и стануваме среќни“.

„Можеме да живееме само во сегашноста. Затоа, треба да живееме така што секој чекор од животот нè води до ова место и овој момент“.

„Кога сакаш некого, најдоброто нешто што можеш да го понудиш е твоето присуство. Како можеш да сакаш ако не си присутен?“

„Да се ​​биде сакан значи да се препознае како суштество кое постои“.

„Секоја мисла што ја имате, сѐ што кажувате, сѐ што правите, има ваш печат“.

„Мораме да продолжиме да учиме. Мора да бидеме со отворен ум. И ние мора да бидеме подготвени да се откажеме од сопственото знаење за подобро да ја разбереме реалноста“.